018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neophodna i kontrola toksične stočne hrane

Komentari: isključeni

I dok se sprovodi odluka Ministarstva poljoprivrede da se sporno mleko povuče iz prodavnica, postavlja se pitanje šta će biti sa preostalom stočnom hranom, preko koje je aflatoksin dospeo u organizam krava.
Stručnjaci ratarstva ističu da se stočnoj hrani mogu dodati određeni minerali koji omogućavaju životinjama da izbace otrov iz organizma. Ipak, kako će se na farmama kontrolisati upotreba zaražene hrane, istraživala je Niška televizija.

Još prošle godine privatne laboratorije su upozoravale da je stočna hrana zatrovana kanceorgenim jedinjenjem i da će se pojaviti u mleku i siru. Tada su dilemu izazvale i inforamcije o količini kukuruza koji je bio zaražen, a vanrednom inspekcijskom kontrolom utvrđeno je da je problematično 7 odsto. Trenutna afera oko mleka ponovo dovodi u pitanje bezbednost hrane koju jedemo.

Kada jednom uđu u lanac ishrane, aflatoksini se teško uništavaju. Zbog toga je kukuruz trebalo na vreme razblažiti mešanjem sa zdravim kukuruzom i tretirati ga određenim preparatima, a zatrovani uzorci unište ili iskoriste za biogorivo. Velike farme muznih krava se mogu lako kontrolisati, ali šta je sa manjim koje takođe prodaju mleko fabrikama?

Veterinari tvrde, da od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava kontaminiranom hranom, aflatoksini iščezavaju iz mleka. Stočnoj hrani i koncentratima mogu da se dodaju i određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso. Inače, da bi se napravio kilogram sira, potrebno je najmanje 3,5 litra mleka, što znači 3,5 puta više potencijalno zaraženog mleka i isto toliko veću opasnost po zdravlje ljudi. Podsetimo, u Srbiji je od 2011. godine dozvoljena koncentracija aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu, što je po standardima Evropske unije.