018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Neobična pljačka trezora u Londonu

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Britanska policija objavila je fotografije haotične scene koju su zatekli zaposleni u jednom londonskom trezoru nakon pljačke koja umnogome podseća na pljačku izvedenu nadomak Berlina 2013. godine.
Na fotografijama se vidi rupa izbušena kroz 50 centimetara debeo armirani betonski zid podzemnog trezora u londonskoj ulici Haton garden, koja je poznata po mnogobrojnim prodavnicama skupocenog nakita, prenosi agencija Frans pres.
Na slikama se vide i gomile sefova prekrivenih prašinom, koji su otvoreni i prazni, kao i zaštitna vrata na kojima su rešetke isečene.
Na mestu krađe su ostavljeni alati kao što su i brusilice, bušilice i gvozdeni pajseri.
Britanski mediji su javili da je prilikom krađe odneto oko 200 miliona funti u dijamantima, nakitu i novcu.
Veruje se da su lopovi koristili bušilicu „hilti“ koja ima dijamantski vrh kako bi probušili zid, što ima sličnosti sa pljačkom koja se 2013. godine desila u Volks banci nedaleko od Berlina, prilikom koje su lopovi ukrali dijamante, zlato i srebro iz 294 sefa.
U oba slučaja, lopovi su se prerušili u radnike, a veruje se i da su imali pomoć nekog od zaposlenih.
Na video snimku koji je televizija ČTV dobila od londonske policije otkriveno je da su lopovi bili u trezoru čitave noći u petak 3. aprila, uprkos tome što se sigurnosni alarm aktivirao oko ponoći.
Lopovi su ponovo ušli u trezor u subotu uveče i konačno ga napustili u 6 časova i 30 minuta u nedelju.
Detektivi nisu pronašli tragove nasilnog ulaska u glavnu zgradu i veruje se da su se lopovi spustili niz otvor od lifta kako bi se domogli trezora koji se nalazi u podrumu.
Kada su uspeli da uđu, obili su 72 sefa. Prema izveštajima medija postoji mogućnost da se kriminalna banda sakrila u zgradi još u četvrtak kada su zaposleni otišli kućama, a zločin je otkriven tek u utorak nakon uskršnjih praznika.
Odsek Skotland jarda koji se bavi istraživanjem pljački još nije potvrdio navode o vrednosti plena.

Tanjug 23.04.2015 16:38
Foto Tanjug, video