018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nemoguća kontrola svih poljoprivrednika

Komentari: isključeni
Tagovi:

Postoji rizik da se aflatoksin pojavi i u mlečnim proizvodima, jajima i mesu, izjavio je stručnjak ratarstva u Institutu za kukuruz, Života Jovanović. Ipak, manji proizvođači sa juga Srbije tvrde da u njihovom mleku i ostalim mlečnim, ali i mesnim prerađevinama nema kancoregene materije i da im prodaja proizvoda nije opala.

Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima dobijenim od životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom, upozorio je stručnjak ratarstva Života Jovanović. Potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane. Poslednja vest da je zatvoreno na desetine farmi, ne pojašnjava da li su, kao i mleko, po zdravlje štetne mlečne, ali i mesne prerađevine.

U Srbiji postoji 400.000 robnih proizvođača, od kojih polovina ima kukuruz na svojim imanjima. Nemoguće je prokontrolisati sve poljoprivrednike, ali se, posle prošlogodišnjeg registrovanja aflatoksina u kukuruzu, ovakva situacija mogla očekivati, kažu profesori poljoprivrednih fakulteta.

Aflatoksin se često pojavljuje u poljoprivrednoj proizvodnji, kažu upućeni, ali se mogao neutralisati preparatima u fazi prerade stočne hrane, čime bi se doveo na nivo propisan zakonom. Da li je to i učinjeno, pokazaće uskoro rezultati analize srpskog mleka u Holandiji.

Povezane vesti