018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nemačka: Pobeda Merkelove, moguća „velika koalicija“

Komentari: isključeni

Kancelar Angele Merkel, čiji je demohrišćanski blok, prema prvim prognozama pobednik ovih izbora sa oko 42 odsto osvojenih glasova i 298 mesta u Bundestagu, mogla bi da Socijaldemokratskoj partiji (SPD) ponudi vladu „velike koalicije“, ocenjuju analitičari u Nemačkoj, navodeći da su, matematički gledano, moguće, međutim, i druge političke opcije.

Medu opcijama se pominje i mogućnost „pretrčavanja“ partije Zelenih na stranu njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Matematički gledano, međutim, moguća je i vlada SPD-Zeleni-Levica vlada, ali tu opciju je već unapred odbacio kancelarski kandidat SPD Per Štajnbrik.

Ukoliko i konačni rezultati potvrde procene po zatvaranju birališta, Liberali (FDP) nisu prešli cenzus i po prvi put u posleratnoj nemačkoj istoriji neće ući u Bundestag, što isključuje i dosadašnju koaliciju FDP i CDU.

Rezultati zasada pokazuju da su demohrišćani sa 42 odsto, zabeležili za 8,2 odsto bolji rezultat, nego na izborima 2009. godine. SPD je, prema prvim procenama, dobila 26 odsto glasova, što je tri odsto više nego na prošlim izborima, ali nedovoljno da samo sa zelenim formira vladu.

Zeleni su dobili 8,1 odsto glasova, što je 2,6 odsto manje nego prošli put, a Levica 8,5 odsto, odnosno, 3,6 odsto manje nego na na izborima 2009. godine.

Procenjuje se da je na izbore izašle nešto više od 70% birača.

(Tanjug)

Povezane vesti