018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nema parkova za pse (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Još nema para za obeležavanje parkova i izgradnju azila za pse. Iako je Odluku o mestima i načinu izvođenja kućnih ljubimaca gradsko veće donelo još januara, vlasnici pasa nemaju prostor na kome mogu da šetaju ljubimce bez povodnika tokom dana.
Nova gradska Odluka o mestima i načinu izvođenja kućnih ljubimaca počela je da se primenjuje početkom februara. Između ostalog ona predviđa Parkove za pse, gde vlasnici mogu da puštaju svoje ljubimce sa povodnika u bilo koje doba dana ili noći. Međutim, ni četiri meseca kasnije, još nema obeleženih površina gde psi mogu slobodno da se kreću, bez korpe i povodnika.
U Odluci piše da preduzeće koje je zaduženo za održavanje Parkova za pse mora da označi ovaj prostor najkasnije mesec dana od stupanja na snagu Odluke. Kako saznajemo od resornog većnika, postoje projekti za parkove kao i za azil za pse lutalice, ali za sada u gradskoj kasi nema para za njihovu izgradnju.
Iako nova odluka uglavnom nameće obaveze, a ne obezbeđuje skoro nikakva prava vlasnicima pasa, makar oni koji sprovode odluku imaju razumevanja i još ne kažnjavaju, kažu vlasnici.
Živković čuva Staforda i pita se koje su opasne rase pasa, jer one ne mogu u šetnju bez korpe niti ih može izvoditi maloletnik.
Živković dodaje da se psi rashlađuju preko usta i jezika. Zato korpe, koje su u obavezi da nose, mogu čak i da ugroze njihovo zdravlje, naročito u letnjim mesecima kada su visoke temperature.