018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nema krize za praznike (VIDEO)

Komentari: isključeni

Ekonomska kriza, pad životnog standarda i nedostatak para nije narušilo porodične i verske svetkovine i tradiciju. Nišlije ne štede kada slave Badnji dan i Božić. I ove godine domaća trpeza biće bogata. Na badnje veče, serviraju se riblji specijaliteti, posna jela, kao i posne pite i slatkiši uz orahe i žuti šećer, tradicionalnu suvu šljivu, kajsiju, smokvu i pečenu bundevu.

Na velikoj pijaci uobičajena gužva pred badnji dan i Božić. Poslednji je trenutak da se nabave namirnice za pripremu posnih jela i drugih đakonija. Najviše je mušterija u delu gde se prodaje suvo voće. Tezge su pune domaće suve šljive i kajsija kao i suvih smokava sa crnogorskog primorja. Kandirane urme i žuti šećer su iz uvoza, a cene ovih slatkiša iste su kao i prošle godine.

Iako su kućni budžeti Nišlija poslednjih godina značajno umanjeni, uvek je bilo dovoljno para za najveće praznike. Pravoslavni vernici ne štede kada proslavljaju badnji dan i Božić.

Proslava badnje veceri nezamisliva je bez badnjaka, tradicionalnog obeležja koji simbolizuje život, porodično zajedništvo i napredak u godini koja nas očekuje. Ulični prodavci nudili su ga građanima po ceni koja se kretala se od 20 do 200 dinara.

Povezane vesti