018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nema dogovora ministra i prosvetara, štrajk se nastavlja

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Čelnici dva sindikata koji su u štrajku i ministar prosvete Srđan Verbić, danas nisu postigli dogovor o zahtevima prosvetnih radnika, pa će protest u školama, koji ulazi u pet mesec, biti nastavljen.
Verbić je na sastanku sa predsednikom Unije sindikata prosvetnih radnika Draganom Matijevićem i potpredsednikom Sindikata radnika u prosveti Srbije Miloradom Antićem, rekao da zbog aranžmana sa MMF-om ne može da se izađe u susret prosvetnim radnicima koji traže bolji materijalni položaj.
„Vlada to ne može da obeća zbog aranžmana sa MMF i Ministarstvo prosvete nema taj novac u budžetu“, rekao je Verbić i naveo da nema ovlašćenje da tako nešto potpiše.
Matijević i Antić ponovo su zatražili garancije i precizne datume kada će i na koji način vlada isplatiti jednu platu.
Čelnici sindikata su izrazili žaljenje zbog incidenta u kome je vodom poliven ministar Verbić, koji je, na konstataciju da su među štrajkačima sve dobri nastavnici, upitao „kako li polivaju vodom oni koji nisu dobri nastavnici“.
Tokom današnjeg protesta članova dva sindikata ispred Ministarstva prosvete, ministra Srđana Verbića za sada nepoznati štrajkači polili su vodom.
Verbić je došao do bine postavljene u parku Manjež, odakle se obraćaju čelnici dva sindikata koji organzuju protest, u nameri da ih pozove na razgovor, ali je poliven vodom po licu, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.
Članovi dva sindikata obrazovanja krenuli su nešto posle podneva u protestnu šetnju pod nazivom „Prosveto, vreme je“, od Doma Narodne skupštine do vlade i Ministarstva prosvete, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju.
Protestvuju Unija sindikata prosvetnh radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije i njihovi članovi danas ne drže časove.
To je treći izlazak prosvetara na ulice za četiri meseca štrajka, a ministar Srđan Verbić, čiju ostavku traže, upozorio ih je da bi mogli da ostanu bez dela zarade.
Pre polaska u šetnju čelnici ta dva sindikata predali su pismo predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje za zahtevom da se omogući sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bila posvećena stanju u obrazovanju.
Potpredsednik SRPS Milorad Antić rekao je Tanjugu pre početka protestne šetenje da će prosvetari dosadašnjim zahtevima pridružiti i novi – ostavku ministra Verbića.
Protest ulazi u peti mesec, jer prosveta nije izuzeta iz umanjenja zarada, što je glavni zahtev štrajkača koji traže i donošenje Zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika.
Štrajkači su nosili transparente „Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti“, „Razočarani, gladni i izdani Srbije“, „Dajte pare da vas opismeno“, „Nula dinara – pripreme za takmičenja…“.
Oko 15 časova štrajk je prekinut, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici koja je bila zatvorena, postepeno se normalizuje.
Tanjug 17.03.2015 15:10
Foto Tanjug, N. Jovanović,