018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

(Ne)kulturna slika grada

Komentari: isključeni
Tagovi:

U godini obeležavanja Milanskog edikta u Nišu, gradu koji želi da bude i Evropski grad kulture 2020. godine, rezultati najnovijeg istraživanja Agencije „Lubris extra“ o stanju kulture su, u najmanju ruku, poražavajući. Više od polovine Nišlija ne čita knjige, a i od onih 18 odsto koji kažu da čitaju, polovina čita samo lektiru ili obaveznu literaturu, a trećina nešto drugo, odnosno časopise, stripove ili ljubavne romane.
Muzeji, galerije, koncerti, još manje su u sferi interesovanja Nišlija, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni danas u Niškom kulturnom centru.

Samo 15 odsto Nišlija ide u pozorište, 7 odsto u bioskop, 9 odsto u galerije i muzeje, a 25 odsto njih na koncerte, u šta spadaju i svirke u noćnim klubovima i diskotekama. Dvadeset sedam odsto njih ide negde drugde, ma šta to značilo.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku, ali se ne sme uzeti zdravo za gotovo, jer ako 15 odsto Nišlija tvrdi da ide u pozorište, to znači da je više 25.000 ljudi gledalo predstave tokom prošle godine, što je, imajući u vidu kapacitet Narodnog pozorišta, prosto nemoguće.

Ovo istraživanje samo je prvo u nizu koje će zajednički obaviti „Lubris extra“ i Niški kulturni centar, sa ciljem da se preciznije sagleda kulturna slika grada u ovom trenutku.

Inače, ovo istraživanje obavljeno je tokom prošle sedmice, telefonskim putem, na uzorku od 960 ispitanika, što je dvostruko više od standarda za grad veličine Niša.

Povezane vesti