018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nedelja ženskog zdravlja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

“Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma grlića materice, a čak četiri od karcinoma dojke. Redovne kontrole su najbolji način za prevenciju i zaštitu zdravlja žena”, istakla je Simona Dašić, ginekolog, na pres konferenciji koju je organizovao Centar za devojke, povodom 28. maja, Međunarodnog dana zenskog zdravlje i reproduktivnih prava.

Tri glavne teme, na kojima se u Centru za devojke u proteklih 16 godina radilo su: nasilje nad devojkama, trgovina devojkama i žensko zdravlje. Od 2002. u ovoj organizaciji rade na edukaciji srednjoškolki. Više od 20 000 učenica 13 srednjih skola do sada je bilo obuhvaćeno edukacijama.

Međunarodni dan ženskog zdravlja i reproduktivnih prava povod je da u Centru za devojke osmisle razne edukativne i sportske sadržaje u predstojećoj nedelji.

Simona Dašić, ginekolog, održaće dva predavanja, i to: u utorak, 27. maja, u Narodnoj biblioteci sa početkom u 18 sati na temu prevencije raka dojke i grlića materice, a predavanje o reproduktivnom zdravlju devojaka, u sredu, 28. maja, u Srednjoj stručnoj školi “12 februar”, sa početkom u 12 sati .

Nedelju ženskog zdravlja zaključiće 1. juna predstava “Čekaonica” u izvođenju Feminističko-aktivističkog pozorišta Centra za devojke u 20 sati u sali SKC-a.

Reč je o predstavi koja se bavi životnim i uvek aktuelnim temama: odnos majki i ćerki, muškaraca i žena, ulozi majke, o ženskom zdravlju, abortusu i porođaju.

Povezane vesti