018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nedelja ženskog zdravlja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Redovni ginekološki pregledi, korišćenje kontracepcije i fizička aktivnost važni su za reproduktivno zdravlje svake devojke i žene. Sa ciljem da ukažu nežnijem polu na ove stvari, aktivistkinje centra za devojke i ove godine poslednje nedelje maja organizuju niz različitih aktivnosti.
Nedelja ženskog zdravlja i ove godine ima za cilj da podstakne mlađe i starije žene da brinu o svom reproduktivnom zdravlju. U poslednjoj nedelji maja održaće se niz radionica, predavanja i tribina od kojih je većina posvećena devojkama.
Sa redovnim ginekološkim pregledima trebalo bi početi nakon prvog seksualnog odnosa kako ne bi došlo do neželjenih problema, kažu lekari. Međutim dodaje i da se svest o tome koliko su preventivni pregledi važni menja te da mlade žene sada češće odlaze kod ginekologa nego ranije.
Međunarodni dan akcija za žensko zdravlje i reproduktivna prava obeležava se 28. maja. Centar za devojke tog dana u 12 sati organizovaće uličnu akciju pod nazivom “Za zdravelje žena“ u Obrenovićevoj ulici. O pozitivnom uticaju sporta na zdravlje žena biće reči 29. maja u 15 sati na istoimenoj tribini u medija centru. Javni čas joge održaće se 30. maja u 11 sati u parku Čair.