018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nedelja prevencije karcinoma grlića materice (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod žena. U svetu svake godine 60.000 žena oboli, a 30.000 umre od karcinoma grlića materice, upozoravaju lekari a povodom Evropske nedelje prevencije protiv ove bolesti.

Ginekolozi niškog Doma zdravlja podsećaju da je ovo maligno oboljenje izlečivo ako se otkrije u ranoj fazi i pozivaju sve žene da od ponedeljka u okviru akcije Otvorena vrata u Službi za zdravstvenu zaštitu žena dođu na preventevni pregled.

Razvoj karcinoma traje od 5 do 10 godina i redovni godišnji pregledi su najbolji način da se rak grlića materice dijagnostikuje na vreme, kaže ginekolog u niškom Domu zdravlja Monika Matejić.

Dobro organizovani skrining programi sa ciljem otkrivanja i lečenja početnih promena i ranih stadijuma raka grlića materice sprečavaju i do 80% slučajeva raka grlića materice naročito u razvijenim zemljama.

 

 

CH Monika Matejić – ginekolog u Domu zdravlja Niš

 

OFF Nažalost, u Srbiji najnoviji podaci pokazuju da sa više od 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja , a četvrti uzrok umiranja od raka među našom populacijom. Statistički gledano, u Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice

 

Povezane vesti