018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nedelja oralnog zdravlja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Samo 8 odsto stanovnika Srbije starijih od 25 godina ima sve svoje zube, dok kod dece školskog uzrasta svako dete ima u proseku 2 kvarna zuba. Povodom obeležavanja nedelje oralnog zdravlja lekari upozoravaju da izostanak higijene usta i zuba kao i nepravilna ishrana mogu dovesti do većih problema.
Ovogodišnja nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se pod sloganom “Osmehni se zdravo“. Do lepog i zdravog osmeha, kažu najmlađi, nije teško doći važno je samo pridržavati se osnovnih pravila.
Izmedju 60 i 90 odsto ljudi u svetu pati od bolesti zuba, a 30 odsto njih nema zube kaže statistika. Nepravilna ishrana, nedostatak higijene i neredovni lekarski pregledi mogu dovesti do ozbiljnih problema, a konzumiranje alkohola i duvana čak i do malignih oboljenja.
Preventivne mere treba sprovoditi još u predškolskom uzrastu, kažu lekari. Zato ovogdišnja nedelja zdravlja usta i zuba pre svega ima za cilj da mlađoj deci skrene pažnju na važnost održavanja higijene i poseta stomatologu.
U okviru nedelje oralnog zdravlja u parku Sveti Sava održana je završna manifestacija kojoj je prethodio konkurs za najbolje literarne i likovne radove na temu zdravlja usta i zuba za predškolce i učenike osnovnih škola a najuspešniji su tom prilikom dobili nagrade.