018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ne smeju se privatizovati preduzeća u kojima rade invalidi (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Privredna društva namenjena profesionalnoj rehabilitaciji invalida uskoro bi mogla biti privatizovana, jer Nacrt zakona o privatizaciji predviđa da sva preduzeća u restrukturiranju, uključujući i ove ustanove, više ne budu u državnom vlasništvu. Tim povodom oglasio se i socioekonomski savet grada Niša čiji članovi smatraju da ovakav zakon nikako ne pogoduje osobama sa invaliditetom, čiji je položaj već otežan.

U Nišu postoje tri preduzeća koja upošljavaju veliki broj osoba sa invaliditetom. To su Štamparija „Vuk Karadžić“, preduzeće za izradu metalnih konstrukcija „Metalac“ i „Elmont“ koji se bavi elektromehanikom i elektromontažom. Sva tri preduzeća su u restrukturiranju sa ozbiljnim poteškoćama u poslovanju. Privatizacija bi, kažu direktori, bila pogubna, jer su uvereni da o radnicima niko ne bi vodio računa, što su prethodne privatizacije sličnih preduzeća i pokazale.

Iz socioekonomskog saveta se nadaju da će njihovi apeli upućeni Ministarstvu privrede i Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, uroditi plodom, kako bi ova preduzeća imala povlašćen status i nastavila da koriste benefite u pogledu subvencionisanog poslovanja.

Povezane vesti