018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Super-mesec i kiša meteora (VIDEO)

Komentari: isključeni

Mesec se trenutno nalazi u perigeju, odnosno tački najbližoj Zemlj, zbog čega je 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. U ovoj divnoj prirodnoj pojavi sinoć su uživali ljudi širom sveta, a interesantno je da ovakav Mesec nije viđen poslednjih 20 godina.

Sigurno ste prethodne noći primetili ogromni sjajni Mesec. Sinoć nam je predstavljen u svom najvećem i najblistavijem izdanju u poslednjih 20 godina, jer osim što je pun, bio je i u tački u kojoj je najbliži Zemlji. Ovo je bio jedan od najiščekivanijih događaja u astronomskom kalendaru.

Kada je u perigeju, Mesec nam je 50.000 kilometara bliži nego kada je na najudaljenijoj tački.

Samo nekoliko minuta nakon što je zauzeo ovakav položaj, Mesec nam je pokazao celu svoju osvetljenu stranu. Taj fenomen će se ponoviti tek 2034. godine.

Tako će biti i večeras, a noćno nebo ukrasiće i kiša meteora Perzeida.

Meteorska kiša je redovna u julu ili avgustu. Ako bude bilo vedro nebo u jednom satu videće se i do 80 meteora, odnosno zvezda padalica, a vrhunac kiše trebalo bi da bude za dan ili dva.

Ukoliko večeras ili sutra uveče ne planirate neku romantičnu letnju žurku, mi vam savetujemo da bar napravite spisak želja, jer će vam se uz ovoliki broj zvezda padalica sigurno neka i ostvariti.

Povezane vesti