018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ne nazire se kraj štrajka prosvetara (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Još se ne nazire okončanje štrajka prosvetara, a ukoliko se situacija uskoro ne promeni, moguće je da djaci na polugodištu neće moći da budu ocenenjeni u skladu sa propisom.

U ovom trenutku u oko 60 odsto škola u Nišu nastava se odvija u skraćenom obimu ali se čini da je situacija najnezgodnija u 25 škola, gde neki nastavnici štrajkuju a neki ne, pa časovi kod jedinih traju 30, a kod drugih 45 minuta.

U većini škola u Srbiji časovi su i dalje skraceni na pola sata i to potvrdjuju četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti, koji su posle dvomesečnog upozorenja, pre oko dve nedelje ušli u zakonski štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada.

,,Pooštrenje štrajka je moguće ali ne pre kraja ovog polugodišta, ali će o tome tek biti razgovora – u zavisnosti od toga da li će država konačno pokazati spremnost na kompromis’’, pojašnjava Milićević.

U Školskoj upravi grada ne žele da komentarišu štrajk i koliku štetu mogu pretrpeti djaci i njihovo obrazovanje. Gostujući na NTV-u, načelnik Živomir Jovanović istakao je da veruje da su zaposleni u obrazovanju odgovorni ljudi i da vode računa i o tome.

Ministar prosvete Srđan Verbić poručio je da će jedino ustanovljavanje platnih razreda rešiti problem prosvetnih radnika, ali da taj posao ne može da bude završen „prekosutra“.