018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Ne leži kuća na zemlji“

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Od ukupnog broja ljudi na jugu Srbije, koji napuštaju manja mesta i sele se u veće gradove i opštine, čak dve trećine čine žene, pokazuju rezultati istraživanja Građanske asocijacije za medijsku akciju. Ovo udruženje je na temu «Rod i migracije» uradilo dokumentarni film pod nazivom «Ne leži kuća na zemlji», sa ciljem da utvrdi u kakvom su položaju žene koje su odlučile da život nastave u većim sredinama.

Bolji posao, fakultet, veće mogućnosti samo su neki od razloga zbog kojih se žene na jugu odlučuju da napuste domove i sreću potraže u većim gradovima. Zahvaljujući tome, mnoge od njih postigle su veliki uspeh u poslu kojim se bave, dok se jedan deo njih i dalje prilagođava novim uslovima života, zaključuje se iz priča žena koje su svoja iskustva podelile za potrebe filma «Ne leži kuća na zemlji» Zorana Lazarevića.

Na pitanje da li su imale problema prilikom prilagođavanja novoj sredini, 48% ispitanica odgovorilo je da nije bilo nikakvih problema, 36% njih suočilo se sa manjim reševim problemima, dok 16% anketiranih kaže da ima poteškoća u prilagođavanju. Jasna Vujačić iz Uprave za rodnu ravnopravnost ističe da su žene, i kada je reč o migracijama, u neravnopravnijem položaju u odnosu na muškarce.

Podaci pokazuju da iz opštine Vladičin Han godišnje ode oko 300 ljudi, od toga 65% čine žene. U domovinu se vrati manje od 10% njih. Takođe, u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu živi oko 17.000 izbeglica i interno raseljenih lica, među kojima ima više žena koje nemaju ni lična dokumenta. Zbog toga, kažu autori projekta, emancipacija žena je posebno važna u nerazvijenijim krajevima zemlje, kako bi lakše ostvarile svoja prava i iskoristile svoj potencijal.

Povezane vesti