018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nazakonito sahranjivanje sve učestalije

Komentari: isključeni

Nezakonito sahranjivanje na privatnim parcelama, na takozvanim seoskim grobljima, u poslednje vreme je učestalo, kaže za NTV zamenik direktora Javno-komunalnog preduzeća “Gorica” Igor Novaković. Građani koji na ovakav način sahranjuju svoje najmilije nemaju nikakvu pravnu sigurnost, dodaje Novaković.

Poslednjih godina groblja na rubu grada se šire, a vlasnici parcela koje se nalaze pored ovih grobalja uzimaju velike sume novca za nelegalna grobna mesta. Najkritičnija je situacija na vrežinskom groblju i u Novom selu, a u JKP “Gorica”, koje je zaduženo za održavanje gradskih grobalja, kažu da bi ovaj problem uskoro trebalo da bude rešen.

Trenutno su jedina legalna mesta za sahranjivanje Novo groblje i groblje u Niškoj banji, ali će Grad i prostore seoskih otkupiti i nameniti sahranjivanju, kaže Novaković. On dodaje da jedino na zvaničnim grobljima građani imaju pravnu sigurnost i desetogodišnje održavanje.

S obzirom da se bliže zimske zadušnice, u toku je priprema, a starim, iznemoglim i invalidima je poseta grobljima olakšana.

Novaković dodaje da je jedino rešenje za dosadašnje nezakonito sahranjivanje legalizacija, ali da se tome mora stati na put. Na tzv. seoskim grobljima nema staza, niti propisane razdaljine među grobovima, koji se vrlo često  i skuplje naplaćuju, iako niko o njima kasnije ne brine.

Povezane vesti