018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nastup Aleksandra Serdara na NIMUS-u

Komentari: isključeni
Tagovi:

Večeras na NIMUS-u nastup pijanste Aleksandra Serdara.

Aleksandar Serdar rođen je u Beogradu. Nakon završenih osnovnih studija u Novom Sadu, svoje dalje školovanje nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji. Na njegovu pijanističku formaciju uticali su, pre svega, Serđo Pertikaroli i Leon Flejšer. Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima, a na nekima od njih je dobio visoke nagrade. Najznačajnije od njih su svakako „Arthur Rubinstein“ u Tel Avivu, „Monza-Rina Sala Gallo“, „Vercelli“, „Carlo Zechhi“, koje su doprinele razvoju njegove internacionalne karijere. Aleksandar Serdar je nastupao sa orkestrima i kamernim ansamblima u skoro svim zemljama Evrope, u Severnoj Americi, Brazilu, Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu.

Svirao je sa filharmonijskim orkestrima Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena. Nastupao je sa dirigentima, kao što su Žan-Klod Kazadezis, Jorg Peter Vajgle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marčelo Vjoti, Mihael Plason.

U poslednjih nekoliko godina, njegovi brojni uspesi na koncertima u Evropi privukli su pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Sa podjednakim entuzijazmom svirao je u koncertnim dvoranama „Theatre Chatelet“, „Auditorium du Louvre“ u Parizu, „Tonhalle“ u Cirihu, „Alice Tully Hall“ u Njojorškom „Linkoln centru“, i na festivalima „La Roque d’Antheron“, „Folles Journeaus“ u Nantu, „Sully sur Loire“, „St. Riquier“, „Schleasu Holstein“ u Hamburgu, „Montpellier Festival of Radio France“.

Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi kompakt disk za diskografsku kuću EMI (Britanija), koji je dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Nedavno je izašao i njegov dupli disk, snimljen u Luksemburgu, u organizaciji Luksemburške banke i Društva Burleska. Svoj prvi kompakt disk za diskografsku kuću PGP – RTS, Aleksandar Serdar je izdao sa baroknim repertoarom.

 

 

 

 

Povezane vesti