018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nastavljeno istraživanje Cerjanske pećine

Komentari: isključeni

U okviru saradnje Gradske opštine Pantelej i speleoronilačke organizacije „Cave Base Exploration“ nastavljeno je istraživanje Cerjanske pećine.

Ta istraživanja doprinoće tome, kažu čelnici opštine, da Cerjanska pećina postane značajan turistički lokalitet, ne samo ovog dela zemlje, već i čitavog Balkana. Saradnja sa speleoronilačkom organizacijom uspostavljena je 2011. godine i od tada je postignut značajan napredak u istraživanju pećine.

Nova saznanja od velikog su značaja ne samo za opštinu Pantelej, već za čitav grad kako bi ova pećina postala važna tačka na turističkoj mapi ovog dela Evrope koja će privlačiti i izletnike, ali i ljubitelje ekstremnih sportova, kažu u gradskoj opštini Pantelej i Direkciji za izgradnju grada. Ipak, pre nego što se razvije turistički potencijal ove pećine, neophodno je da se do tamo uredi put kaže precednik ove opštine Srđan Savić.

Timu speleoronilaca koji već četiri godine pokušava da poveže početak i kraj pećine, za koji se pretpostavlja da se nalazi na sifonskim vrelima Pešter i Kravlje priključilo se još dvoje nemačkih speleologa Andreas Kuha i Denis Šonebar koji ovih dana ispituju teren za dalja istraživanja.

Primarni cilj ove, kao i prethodnih ekspedicija je šira promocija Cerjanke kao jedinstvene, divlje pećine, atraktivne za pustolovni turizam ili turizam visokog adrenalina, koji je poslednjih godina postao prestižan u Evropi i svetu. Nemački speleolozi, narednih dana nastavljaju mapiranje ostalih vrednih speleoloških objekata u okolini Niša i susednih opština.

Povezane vesti