018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nastavak prekogranične saradnje na FZNR (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Na Fakultetu zaštite na radu predstavljen je projekat prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, koji za cilj ima afirmaciju obnovljivih izvora energije. Na području jugoistočne Srbije i dela Bugarske pronadjeno je 17 lokacija pogodnih za gradnju malih hidroelektrana, istakla je prof. dr Ljiljana Živkovic, dekan FZNR.
Korišcenje obnovljivih izvora energije znatno bi umanjilo troškove, a pri tom bi snabdevanje bilo poboljšano, istakla je prof. Dr Ljiljana Živkovic, dekan FZNR. Projektom prekogranične saradnje obuhvačeno je ispitivanje terena i razmatranje mogućnosti gradnje malih hidroelektrana, kojima bi se Srbija približila zemljama EU koje primat daju obnovljivim izvorima energije.
Na ovom projektu zajedno su radili naši i bugarski stručnjaci. Kao članica EU, Bugarska mora ozbiljno da radi na afirmaciji alternativnih izvora energije.
Projekat prekogranične saradnje Srbije i Bugarske finansira EU, a u budžetu Republike Srbije postoji novac predvidjen za njegovu realizaciju, istakla je prof. Dr Ljiljana Živković.