018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Komentari: isključeni

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Delegaciju Srbije predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kako je ranije najavio Dačić, u Briselu će biti nastavljeni razgovori o pravosuđu.
„Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li ce uopšte biti moguće doći do kompromisa“, rekao je Dačić u ranijoj izjavi za RTS.

Na dnevnom redu biće i statut Zajednice srpskih opština i njeno konstituisanje.

Dačić je u ponedeljak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu istakao da nema konačnog rešenja bez dogovora sa Srbijom i odluke SB UN.

Podsetivši na neophodnost poštovanja slova briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.
„Ukazao sam na sve probleme koji postoje, bezbednost, povratak izbeglih i raseljenih lica, nemogućnost Srba da imaju svoja građanska prava“, naveo je Dačić.

On je dodao da ne može da dođe do rekonfiguracije Euleksa bez uvida SB u tako nešto.

Današnja runda je druga od početka godine, a dvadeset druga otkako je dijalog počeo.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pitanju pravosuđa.

Prištinska strana insistirala je da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra, dok je delegacija Beograda iznela da bi se time remetila zastupljenost po etničkoj strukturi.

(Tanjug)

Povezane vesti