018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nastava srpskog jezika putem Skajpa za omladinu iz dijaspore (VIDEO)

Komentari: isključeni

Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Filozofski fakultet u Nišu, uspešno su okončali Projekat “Nastava srpskog jezika putem Skajpa za omladinu dijaspore“. Cilj projekta je popularizacija srpskog jezika omladini iz dijaspore, kojoj su časove, preko Skajpa, držali apsolventi na Departmanu za srpski jezik i master studije filologije.
Od pedesetoro prijavljenih kandidata za tromesečnu edukaciju odabrana su 23 iz Sjedinjenih Američkih Država preko Kanade, Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svi oni našeg su porekla, ali rođeni u inostranstvu. Rad sa vršnjacima iz Srbije doneo je dobrobit u oba smera.
Kandidate iz dijaspore učilo je 20 svršenih studenata srbistike ili studenti master ili doktorskih studija filološkog smera na Filozofskom fakultetu u Nišu. Časovi preko Skajpa organizvani su dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta.
Jedan od ciljeva jeste i da mladi iz dijaspore dođu u Srbiju, kako bi svoje znanje o matičnom jeziku proširili u ovadašnjim edukativnim kampovima, kao i da se u zemlji gde žive, bore za interese svoga naroda.
Posle uspešno završenog pilot projekta, Kancelarija za saradnju sa dijasporom, konkurisala je za sredstava kod Ministarstva inostranih poslova, tako da će sličan projekat biti realizovan i početkom naredne godine.

Povezane vesti