018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nasilje u porodici se sve češće prijavljuje (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Od početka godine do danas niška policija podnela je 287 krivičnih prijava protiv nasilnika u porodičnim svađama.
Ta lica su fizički ili psihički zlostavljala ukupno 303 žrtve, od kojih je jedna preminula. Statisika niške policije govori da se u odnosu na prethodnu godinu nasilje u porodici češće prijavljuje, što je od maja, rezultat bolje i brže međusektorskse saradnje 17 institucija u Nišu.

U 2013. policija u Nišu krivično je gonila 243 lica zbog nasilničkog ponašanja prema bliznjima. Sistem za sprečavanje porodičnog nasilja za 11 meseci ove godine je mnogo bolji, jer je kažnjeno mnogo više nasilnika, što, između ostalog, treba zahvaliti i efikasnijoj saradnji između policije, Centra za socijalni rad, sudstva, tuzilaštva, zdravstva, Sigurne kuće i ostalih institucija u Nišu.
Zbog agresivnije kampanje u borbi protiv nasilja na državnom i lokalnom nivou, svest građana o ovom društvenom problemu je veća.
Ipak kaznena politika prema počinicima, koja predviđa kazne od 3 meseca do tri godine, i dalje je blaga, ocenjuju Nišlije i dodaju da su spremne i da prijave nasilnike u komšiliku.
U policiji ističu da sve službe koje se bore protiv porodičnog nasilja sada postupaju po posebnom protokolu koji definiše postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, što takođe utiče na prepoznavanje, otkrivanje i zaustavljanje nasilja.

Povezane vesti