018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Naši budući pravnici osvojili šesto mesto na evropskom takmičenju

Komentari: isključeni
Tagovi:

Četvoročlana ekipa studenata Pravnog fakulteta iz Niša osvojila je prestižno 6. mesto na prvom evropskom „Moot Court“ takmičenju, koje predstavlja simulaciju suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Takmičenje je organizovalo evropsko udruženje studenata pravnih fakulteta, uz podršku Saveta Evrope.

Ekipa koju su činile 4 studentkinje završnih godina Pravnog fakulteta u Nišu, Milica Todorović, Ivana Stanković, Jelena Živković i Milena Stojanović, predvođene asistentima Darkom Dimovskim i Ivanom Ilićem, na evropskom „Moot Court“ takmičenju, osvojile su 6. mesto. Ova ekipa i prošle godine učestvovala je na sličnom takmičenju, ali regionalnog tipa.

Ovogodišnje takmičenje, inače, organizovano na engleskom jeziku, odvijalo se u dve faze. U prvoj fazi, koja je predviđala podnošenje pisanih podnesaka, učestvovalo je čak 120 timova iz Evrope. Tema je bila sprovođenje prisilne sterilizacije HIV pozitivne žene. Ovim plasmanom studentkinje iz Niša obezbedile su učešće u drugom, usmenom delu takmičenja, koje je održano u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U ovom delu takmičenja niška ekipa se sastala sa timovima iz Turske i Estonije i izborila pobede.

Nažalost, ekipa niškog Pravnog fakulteta, kako kažu, zbog specifičnog načina bodovanja i pored pobeda na suđenjima, nije osvojila dovoljno poena za plasman u finale, među 4 najbolje ekipe u Evropi.

Povezane vesti