018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Narodni muzej iz Niša na izložbi legata u Beogradu (VIDEO)

Narodni muzej u Nišu, uz podršku Gradske opštine Medijana, učesnik je izložbe, koje u okviru brojnih programa posvećenih obeležavanju nacionalnog praznika, organizuju ustanove kulture u Republici Srbiji. Izložba pod nazivom „Zaveštanja ii darovi“ svečano je otvorena u Narodnoj biblioteci Srbije, u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazan izbor građe iz deset legata koji pripadaju fondovima eminentnih institucija kulture u Republici Srbiji: Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Narodnog muzeju u Nišu i Narodne biblioteke u Smederevu.

Najveći deo izložbe čine knjige autora iz privatnih biblioteka, kao i rukopisi, fotografije i lični predmeti Stevana Sremca, Isidore Sekulić, Ljubomira Micića, Branka Miljkovića, Mihajla Pupina, Tihomira Đorđevića, Branibora Debeljkovića, Joce Vujića, Gedeona Dunđerskog i Leontija Pavlovića. Pored toga što će javnost imati mogućnost da se upozna sa izuzetnom vrednošću izloženih legata, biće to i prilika da se posebno istakne aktivnost nacionalne biblioteke na zaštiti stare i retke bibliotečke građe i prvom proglašavanju liste kulturnih dobara od velikog značaja

Ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, predviđeno je da arhivi, biblioteke, muzeji, galerije, kulturni centri i druge ustanove kulture prirede veći broj programa i manifestacija u nedelji koja prethodi nacionalnom prazniku.
Na poziv Arhiva Srbije, Narodne biblioteke Srbije i Narodnog muzeja u Beogradu, kao centralnih ustanova kulture, u ovu aktivnosti na različite načine uključilo se više desetina arhiva, biblioteka, galerija i muzeja u Republici.

U čast nacionalnog praznika, Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve muzejske i galerijske ustanove u Srbiji, kao i druge institucije koje raspolažu izložbenim sadržajima, da u vreme praznika, 15, 16. i 17. februara, budu otvoreni za posetioce.

Povezane vesti