018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Narodna biblioteka proslavlja 134. rođendan

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” danas proslavlja 134. rođendan, sa preko 20.000 aktivnih čitalaca, a njhiov fond čine, kako stručne knjige, časospisi, tako i veliki broj naslova iz beletristike.

Za Dan biblioteke otvorena je izložba posvećena Dimitriju Davidoviću, osnivaču novinarstva u Srbiji i autoru Sretenjskog ustava- prvog ustavnog akta savremene Srbije.

Trinaesti maj je dan kada je 1894. godine vladika niški Jeronim testamentom ostavio niškoj biblioteci svoju kuću sa imanjem, novac i 2000 knjiga. Uz Stevana Sremca smatra se osnivačem niške biblioteke.

U saradnji sa Narodnim muzejom iz Kragujevca, Istorijskim arhivom Šumadije i Narodnom bibliotekom „Vuk Karadzic”, otvorena je izložba o Dimitriju Davidoviću, autoru Sretenjskog ustava, političaru, diplomati, novinaru i publicisti. Davidović je bio i izdavač prvih novina u Srbiji, koje su se zvale “Novine srbske”, a pokrenute su 1834. godine.

Za “Noc muzeja“, 18. maja, biblioteka je već spremna.Vrata će otvoriti u 18 sati, od 20 sati bibliotekari će biti poznata lica Niša, a posetioci će moći da vide i izložbu posvećenu Dimitriju Davidoviću

 

 

 

 

Povezane vesti