018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Napredak u pregovorima Grčke i evropskih kreditora

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Ministri finansija evrozone završili su zasedanje o novom predlogu reformi u Grčkoj koji bi trebalo da joj omogući finansijsku pomoć, a o nerešenim pitanjima razgovore će večeras nastaviti lideri 19 zemalja evrozone.
Šef evrogrupe, koja je tokom dva dana zasedala nepunih 15 sati, Jerun Dajselblum, izjavio je novinarima da su ministri finansija prešli dug put, rešili dosta problema, ali da neki krupni problem i dalje ostaju.
„Mi ćemo izvestiti lidere (evrozone) i oni mogu da odlučuju o tim pitanjima“, rekao je Dajselblum, preneo je Gardijan.
Ministar finansija Finske Aleksander Stub je na svom tviter nalogu objavio da su ministri finansija evrozone završili svoj sastanak i predali štafetu liderima evrozone. „Postignut je napredak – koliki ostaje da se vidi“, objavio je Stub.
Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je spreman na kompromis sa evropskim kreditorima i da bi dogovor mogao da bude postignut večeras na samitu evrozone.
Možemo postići dogovor večeras ako sve strane to žele, rekao je Cipras novinarima po dolasku u Brisel na samit 19. zemalja članica evrozone. Dogovor, kako je rekao, dugujemo onima koji Evropu žele ujedinjenu, a ne podeljenu, preneo je Gardijan.
emačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku u Brisel na samit evrozone o Grčkoj poručila da sporazuma neće biti pos vaku cenu, dok je francuski premijer Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.
„Najvažnija valuta je izgubljena. To je poverenje. Neće biti sporazuma po svaku cenu“, izjavila je kancleraka Nemačke, najvećeg grčkog kreditora i predvodnika tvrde struje kada je reč o restrukturi i otpisu grčkog duga, preneo je Gardijan.
Premijer Francuske, koju smatraju saveznikom Grčke, je, pak rekao novinarima da će na sastanku biti učinjeno sve što je moguće da budu prihvaćene reforme koje je predložila Grčka u zamenu za dobijanje preko potrebne finansijske pomoći.
„Ovo nije samo pitanje Grčke, ovde se radi o Evropi“, upozorio je Oland.
Komentarišući nezvaničan nemački predlog, koji je iscurio u javnost, da bi Grčku na pet godina trebalo ostaviti izvan evrozone, Oland je rekao:“Ne postoji Grexit na vreme. To ili je Grexit, ili nije Grexit“.
Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan izjavio je da ministri finansija evrozone danas nastavljaju da rade na stvaranju uslova za početak pregovora o novom paketu pomoći za Grčku, a ne o stavljanju tačke na dogovor.
„Mi nastavljamo da radimo na stvaranju uslova za početak pregovora, što je pravi cilj“, rekao je Padoan dolazeći na nastavak sednice evrogrupe koja je počela oko 12.30 sati, ističući da se ne radi o kraju mogućnosti za dogovor.
On je ocenio da je glavna prepreka za napredovanje nedostatak poverenja u to da će Grčka sprovesti reforme koje je predložila, preneo je AP.
Evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pjer Moskovisi izrazio je nadu da će do kraja dana biti postignut sporayum koji garantuje integritet evrozone. „Mi se nadamo da na kraju dana ćemo imati sporazum koji će osigurati integritet evrozone“, rekao je Moskovisi po dolasku na skup, prenela je grčka agencija ANA.
On je naglasio da danas fokus mora biti na uslovima koji moraju biti ispunjeni kako bi došlo do pregovora o novom programu pomoći za Grčku koja, poručio je on, uslove mora brzo da realizuje. „Potreban nam je finansijski ambiciozan i politički realan sporazum“, rekao je Moskovisi, prenela je ANA.
Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling smatra da je sa uslovima za dobijanje napravljen korak napred, ali ne i sa garancijama za njihovo ispunjenje, preneo je AP.
Ministar finansija Finske Aleksander Stub je izjavio da niko ne blokira dogovor, ali da uslovi koje je predložila Grčka „jednostavno nisu dovoljni u ovoj fazi.“
„Moramo da imamo jasne obaveze, jasna rešenja i jasan dokaz da će ta rešenja na kraju biti implementirna. I dalje sam pun nade, ali mislim da smo veoma daleko od onih rešenja koja su nam potrebna“, rekao je Stub, preneo je AP.
Grčka je zatražila dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.
Zvanična Atina nije uspela da do kraja juna MMF-u isplati objedinjene četiri tranše kredita u jednu, u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi evra. Njoj na naplatu u julu i avgustu stiže i 6,7 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci koja drži grčke državne obveznice, od čega do 20. jula 4,2 milijarde.
Aselborn: Izlazak Grčke iz evrozone – katastrofa za Evropu
Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn pozvao je danas Nemačku da izbegne izlazak Grčke iz evrozone, upozoravajući Berlin da bi to dovelo do raskola u odnosima te države sa Francuskom, što bi predstavljalo katastrofu za Evropu.
„Bilo bi fatalno po reputaciju Nemačke u Evropskoj uniji i svetu, ukoliko Berlin sada ne iskoristi šansu koja postoji sa reformama koje Grčka nudi“, rekao je Aselborn u intervjuu za nemački list „Zidojče cajtung“ koji će biti objavljen u ponedeljak.
„Ukoliko Nemačka insistira na ‘Gregzitu’ (izlasku Grčke iz evrozone), to će izazvati duboki konflikt sa Francuskom. To bi bila katastrofa za Evropu“, kazao je Aselborn.
„Odgovornost Nemačke je ogromna. Sada se radi o neprizivanju duhova prošlosti“, dodao je Aselborn.
Izjave šefa diplomatije Luksemburga, usledile su pošto je Nemačka iznela stav da bi Grčka mogla da uzme petogodišnji „tajm aut“ iz evrozone, pri čemu bi joj deo duga bio otpisan, ukoliko Atina ne unapredi predloge koje je iznela za dobijanje zajma.
U dokumentu u kome se razmatra ponuda reformi grčke vlade u zamenu za trogodišnji zajam, nemačko ministarstvo ukazuje da je „potrebno bolje, održivo rešenje“.
Dokument u koji je Rojters imao uvid, nudi „dva rešenja“, pooštravanje uslova koji bi obavezali grčku vladu da poštuje novoizneta obećanja ili privremeni izlazak te države iz zone evra.
Ekonomisti iz privatnog sektora u Nemačkoj smatraju da bi privremeni izlazak Grčke iz evrozone predstavljao lošu ideju.
Privremeni izlazak Grčke iz zone evra u praksi bi predstavljao „Gregzit“, pošto bi Atina morala ponovo da se kvalifikuje za pristupanje monetarnoj uniji, za šta bi najverovatnije bila izložena izuzetno strogoj proveri, rekao je za britansku agenciju ekonomista iz Berenberg banke Holger Šmiding.
Nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi da se priključi samitu evrozone u Briselu na kome će se razgovarati o Grčkoj.

Tanjug 12 Jul 2015 16:22
AP Photo/Francois Walsćaerts)