018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nalazište “Medijana“ zatvoreno do septembra

Komentari: isključeni

Za nastavak važnih arheoloških istraživanja na „Mediani“, Narodni muzej u Nišu dobio je dvadeset sedam miliona dinara, što je dovoljno da počnu pripremni radovi na rekonstrukciji fasade muzejske zgrade. To je rukovodstvo „Narodnog muzeja“ i najavilo za ovu nedelju, a sledeća faza je izgradnja zaštitne konstrukcije iznad čuvene vile sa peristilom, posle čega će niško arheolosško nalazište zaličiti na park, koji je ranije najavljivan, i biti spremno za razgledanje, tvrde u niškom muzeju.

U godini velikog hrišćanskog jubileja koji Niš proslavlja, Arheološko nalazište Medijana biće zatvoreno za posete do septembra. Razlog su arheološki radovi na fasadi muzejske zgrade i zaštitnoj konstrukciji iznad vile sa peristilom, za šta je Narodni muzej sada dobio novac od drzave.

Stotinu šezdeset tri miliona dinara potrebno je da do septembra arheološko nalazište „Mediana“ bude spremno za razgledanje. Do tada bi trebalo da bude rekonstruisana tamošnja muzejska zgrada i izgrađena zaštitna konstrukcija iznad čuvene vile sa peristilom. U Narodnom muzeju i Zavodu za zaštitu spomenika očekuju da će Niš iskoristiti jedinstvenu priliku da konačno uredi „Medianu“, jer je država sada odlučila da izdvoji više novca.

Od ove nedelje, u narednim mesecima posetioci će „Medianu“ eventualno moći da snime. Ali, kako direktor Popović kaže, ne eksponate već gradilište, jer je i to veoma značajno za Niš. Ono što su arheolozi pronašli, a za šta se ranije nije znalo da postoji, zajedno sa postojećim spomenicima kulture koji pripadaju periodu rimskog carstva, predstavlja, posle Italije, najbogatije kulturno nasleđe Evrope iz pomenutog perioda. Zbog toga je važno da ovi radovi budu izvedeni, pa makar i usred proslave jubileja Milanskog edikta.

Povezane vesti