018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nakon napada u školama povećan nivo bezbednosti (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Učenik škole “12. februar” Nemanja Janković, kome je vršnjak iz škole “15. maj” polomio ruke metalnom šipkom ispred škola, na kućnom je lečenju. Napadača, osamnaestogodišnjeg A. N., policija je sprovela uz krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo nanošenja teške telesne povrede. U školama su, kažu, povećali nivo bezbednosti, iako među učenicima ove dve škole nema tenzije.

Nemili događaj ispred škola “12. februar” i “15. maj” desio se u utorak u 10 i 45. Maturanta Nemanju Jankovića iz Balajnca metalnom nogarom stolice pretukao je A.N., učenik trećeg razreda škole “15. maj” iz Medoševca. Od siline udaraca polomio mu je obe ruke. Kako kažu u školi, Nemanju je drugi dečak pozvao da izađe napolje, gde ga je A.N. pretukao. Međutim, policija će tek utvrditi da li je i taj dečak na bilo koji način umešan u napad. Nemanja je odmah prebačen na Ortopediju, odakle je pušten na kućno lečenje. Ovaj događaj okupio je timove za prevenciju nasilja obeju škola, kako bi doneli plan o povećanju stepena bezbednosti.

U ovim i još 4 škole radi svega jedan policajac, a direktorke “12. februara” i “15.maja” kažu da već neko vreme traže još nekog ko bi brinuo o bezbednosti učenika. Tuču su zabeležile bezbednosne kamere na ulazu, a snimak su predali policiji. Kako kažu, pod videonadzorom su i školski hodnici. Inače, napadač A.N. toga dana nije trebalo da bude u školi, jer nije imao nastavu, već je trebalo da bude na praksi. Policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu u redovnom postupku zbog nanošenja teških telesnih povreda, a škola će tek odlučiti o mogućem isključenju.

Međutim, težina kazne nije toliko važna koliko je bitno da ona usledi odmah, kažu psiholozi. Deca koja prave ovakve incidente obično postanu popularnija među vršnjacima, nevezano da li oni osuđuju ili odobravaju takvo ponašanje. Zato se napasnik osili i može da ponovi devijantno ponašanje. Agresivnost među mladima nije neuobičajena pojava. Važno je da porodica, škola i čitavo društvo pravilno usmeravaju tu agresiju.
Napadač A. N. nema roditelje i do sada nije pravio incidente niti je bio agresivan, kažu u školi.

Povezane vesti