018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nakon četiri godine ponovo mogućnost epiduralne anestezije? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vanstandardna usluga epiduralne anestezije prilikom porođaja trudnica na niškoj Ginekološko akušerskoj klinici, nakon četvorogodišnje pauze, ponovo bi mogla da bude uvedena kao solucija za sve buduće mame iz Niša i okoline. Porođaj na sa ovom anestezijom u niškom Kliničkom centru za sada je moguć samo ako je indikovan I na predlog konzilijuma lekara, ali su prema rečima rukovodstva ove ustanove, u toku intentzivni pregovori sa resornim Ministarstvom u vezi sa ovim pitanjem, tako da bi nakon višegodišnje pauze, i niške trudnice uskoro mogle da dobiju mogućnost da plate bezbolni porođaj.
Epiduralna, ili periduralna anestezija, nakon razmirica između Medicinskog fakulteta i KC Niš od pre nekoliko godina, od strane tadašnjeg Upravnog odbora ove ustanove, a po preporuci ombudsmana, ukinuta je kao mogućnost. Međutim sa dolaskom novog rukovodstva, na čijem je čelu sada prvi čovek NKC prof. Dr Zoran Radovanović, otpočeti su pregovori sa višim instancama u Ministarstvu zdravlja da porođaj bez bola bude ponovo moguć i na našoj GAK. Iako je u toku prošle godine na desetine žena porođeno uz pomoć ove anestezije, to je prema rečima Radovanovića isključivo rađeno na predlog konzilijuma lekara, a nikako za novac. Ipak, kako ističe, niški KC kao jedna od najvećih zdravstvenih ustanova tercijarnog tipa trebalo bi da prati evropske standarde, i da što je više moguće učini pacijentu boravak i lečenje na klinikama prijatnijim.
Ipak, jedan od glavnih problerma sa kojima se susreće bolnički centar, jeste manjak zaposlenih, posebno edukovanih anesteziologa koji bi takav porođaj mogli da isprate.
U rukovodstvu KBC Niš nadaju se da će se pregovori uskoro završiti, i da će odgovor ministarstva biti pozitivan. Ipak, kako naglašava Radovanović jedina dobra stvar od kada je ukinut epidural jeste taj što je mogućnost za korupciju i davanje mita svedena na minimum.
Cena epiduralne anestezije u beogradskim bolnicama, zavisno od ustanove kreće se od 12.000 koliko bi trebalo da je zvanična cena, do čak 20.000 dinara, dok se u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte ne plaća. Dostupna je u još nekoliko gradova. U GAK „Narodni front“ u Beogradu, godišnje se nekoliko hiljada trudnica bezbolno porodi, a cena je oko 12.000. Prema tvrdnjama uprave niškog KC u Nišu će zbog standarda i platežne moći, trudnice verovatno tu uslugu plaćati manje. Obično se plaća na poseban žiro-račun.