018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Najveći gubitak zabeležilo JKP Gorica koje je 2013. godinu završilo sa više od 55 miliona u minusu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Gradsko veće usvojilo je izveštaje o poslovanju i finansijske izveštaje svih javnih, javno-komunalnog preduzeća i zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad. Većina preduzeća poslovala je pozitivno, dok je šest preduzeća zabeležilo negativno poslovanje. Gradonačelnik Niša prof. Dr Zoran Perišić najavio je sankcije protiv onih koji imaju propuste u poslovanju.
Najveći gubitak zabeležilo je JKP Gorica koje je 2013. godinu završilo sa više od 55 miliona u minusu. Negativan bilans imali su i JKP Mediana sa blizu 26 miliona, zatim Aerodrom sa oko 8.2 miliona dinara i Tržnica sa oko 6.6 miliona. Negativno poslovanje zabeležila je i gradska stambena agencija sa oko 6 miliona u minusu, dok Niški kulturni centar ima gubitke od blizu 300 hiljada dinara.

Ipak, direktori ovih preduzeća tvrde da u poslovanju imaju pozitivne tendencije, te ove godine očekuju bolje rezultate. S druge strane, gradonačelnik Niša prof. Dr Zoran Perišić najavio je sankcije protiv onih koji su predali nerealne izveštaje, kao i onih koji posluju nedomaćinski.
Perišić je podsetio da su sva preduzeća koja su ostvarila dobit zakonski dužna da deo uplate u budžet grada, a pored toga najavio je i kontrolu budžetske inspekcije u svim preduzećima čiji je osnivač grad.
Jedan od najvećih problema je to što prema brojnim preduzećima i dalje postoje velika dugovanja građana i privrednih subjekata, pa je gradonačelnik zatražio od direktora da što pre pronađu model da naplate ta potraživanja. Pored ovih izveštaja, bez veće diskusije usvojeni su i izveštaji o poslovanju svih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač grad.