018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Najrobi: U napadu na tržni centar ubijeno 59 ljudi

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Najmanje 59 ljudi je ubijeno i oko 200 je ranjeno u napadu pobunjenika pokreta Šabab na popularni tržni centar u Najrobiju, potvrdio je danas sekretar u kenijskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Sekretar Džozef Lenku je rekao da je iz tržnog centra Vestgejt mol, do sada, izbavljeno oko 1.000 ljudi, mada se brojni taoci i nepoznati broj napadača i dalje nalaze u tržnom centru u Vestlendu u daljem pokušaju kenijskih snaga bezbednosti da okončaju opsadu, prenosi britanski BBC.

Indijska vlada je potvrdila da je u napadu pobunjenika juče ubijeno dvoje Indijaca, navodi AFP, a BBC dodaje je među ubijenim strancima je i kanadski diplomata i državljanin Gane.

Pucnjava je juče oko podneva trajala oko 30 sekundi, usledio je period napete tišine da bi vojnici u maskirnim uniformama utrčali ispod restoranske terase duž prednjeg dela zgrade izmešanih s kupcima da bi odbili napad napadača.

Satima posle neočekivanog napada, mrtvi su ležali oko stolova restorana, dok su na stolovima bili nedovršeni obroci, prenosi BBC.

AP navodi da kenijske bezbednosne snage kontrolištu bezbednose kamere koje se nalaze unutra.

Izraelske bezbednosne snage danas su se pridružile Kenijcima u okončanju teške opsade somalijskih ekstremista u tržnom centru u Najrobiju, navodi AFP.
„Izraelci su upravo ušli i oni spašavaju taoce i povređene“, naveo je neimenovani izvor i dodaje da je intervencija usledila posle 26 sati od kada su naoružani napadaci ušli u kompleks, počeli da bacaju bombe i pucaju po zabezegnutim kupcima i zaposlenim u tržnom centru.

Pobunjenički pokret Šabab, povezan sa terorističkom mrežom Al Kaida, preuzeo je odgovornost za masakr u tržnom centru, koji je delimično u izraelskom vlasništvu uz navođenje da je napad „direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gde se vojnici Afričke unije bore protiv islamista“.

Tržni centar Vestgejt je popularan među bogatim Kenijcima i strancima i u njemu se juče oko podneva nalazilo oko 1.000 kupaca kada su naoružani napadači upali i počeli da bacaju granate i pucaju iz automatskog oružja po prestravljenim ljudima.

Poznati analitičar sa najrobijskog Južnoafričkog instituta za bezbednosne studije Emanuel Kisiangani ocenio je da je „terorizam povezan s maksimizacijom učinka pošto centar Vestgejt posećuju bogati i stranci – što je dobra meta“, navodi AFP.

Obaveštajne službe su upozorile strane ambasade nekoliko puta, u poslednje dve godine, da je taj tržni centar moguća meta terorista, mada je posećenost centra i dalje bila veoma velika.

Kenijski analitičar navodi da su izraelski interesi u Keniji i ranije bili meta napada i naveo primer dva istovremena napada u novembru 2002 u području Mombase, kao i da je namenjena raketa promašila izraelski avion tokom poletenja iz tog lučkog grada.

Rojters navodi da se kenijski predsednik Uhuru Kenijata suočava sa prvim velikim bezbednosnim izazovom, od izbora u martu, pošto je potvrdio da su njegovi bliski članovi porodice među mrtvima i da će učiniti sve da razreši „slučaj“.

Napad na poznati prtestonički tržni centar je bio najveći pojedinacni napad u Keniji od kada su pripadnici ćelije Al Kaide Istočne Afrike izvršili bombaški napad na Americku ambasadu u Najrobiju 1998. kada je ubijeno više od 200 ljudi.

(Tanjug)

Povezane vesti