018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Najrobi: Skoro svi taoci spaseni

Komentari: isključeni

U akciji oslobađanja taoca u tržnom centru Vestgejt u Najrobiju, ubijena su trojica terorista, dok je „njih nekoliko ranjeno“, saopštilo kenijsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Skoro svi taoci su spaseni.

Operacija se nastavlja, a vojska je „zatvorila sve puteve za eventualno bekstvo“, navelo je ministarstvo, dodajući da su šanse da neki od terorista pobegne „veoma male“.

U operaciju su uključene i izraelske snage, kao i britanski i američki agenti, preneo je Frans pres.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je vatra, koja je posle više eksplozija izbila u tržnom centru, ugašena, iako se iz kompleksa i dalje vije gust dim.

Ranije danas, pripadnici somalske ekstremističke grupe Al Šabab zapretili su da će ubiti taoce koje drže u prestižnom tržnom centru u Najrobiju i upozorili da njihova sudbina nije jasna, uprkos ranijim izjavama da je „većina talaca spasena“.

- Ovlastićemo mudžahedine u zgradi da preduzmu akciju protiv zarobljenika, onoliko koliko budu bili pritisnuti (akcijom kenijske vojske). Govorimo hrišćanima koji napadaju mudžahedine da imaju milosti za svoje zarobljenike, koji će snositi teret bilo kakve sile usmerene protiv mudžahedina -  upozorio je Ali Mohamud Radže u saopštenju objavljenom na islamskom sajtu, prenela je agencija AFP.

Pripadnici somalske ekstremističke grupe povezane sa terorističkom organizacijom Al Kaida tvrde da su u kontaktu sa svojim borcima unutar tržnog centra, i dodaju da se njihovi ljudi bore sa kenijskim i izraelskim specijalnim snagama.

Vojska je juče saopštila da je zauzela veći deo tržnog centra, i da je većina talaca bezbedna.

Povezane vesti