018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Najmanje dva odsto budžeta za lokalne medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava Vladu Republike Srbije da Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima u sadašnjem obliku nema podršku većine novinara i medijskih radnika u Srbiji. Na sastanku predstavnika Udruženja novinara Srbije (UNS), Sindikata novinara Srbije (SINOS), Koalicije zaposlenih u medijima (ZUM), čiji je član i Niška televizija i Kragujevačke inicijative, koje okupljaju veliku većinu novinara i medijskih radnika u Srbiji, zaključeno je da ukoliko Zakonom o javnom informisanju i medijima ne bude propisano da najmanje dva odsto budžeta lokalnih zajednica (opština i gradova) bude namenjeno javnom informisanju, ove organizacije i asocijacije neće podržati zakon.

Usvajanjem zakona koji ne bi propisao minimum finansijske podrške lokalnim medijima dodatno bi bila ugrožena nezavisnost medija i nastavljeno njihovo ekonomsko propadanje i gašenje.

Predstavnici UNS-a, SINOS-a, ZUM-a i Kragujevačke inicijative dogovorili su da traže istovremeno donošenje seta medijskih zakona, odnosno, da Skupština Srbije u paketu usvoji Zakone o javnom informisanju i medijima, Zakon o javnim servisima i Zakon o elektronskim medijima.

Povezane vesti