018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Najmanje 30% vozača i suvozača ne vezuje pojaseve (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Tokom pojačane kontrole saobraćajne policije, 82 vozača u Nišu nisu imala vezan sigurosni pojas, kaže za NTV zamenik načelnika niške saobraćajne policije Dragan Pešić. Iako ova akcija traje do kraja vikenda, to ne znači da se stroga kontrola korišćenja pojaseva neće nastaviti i dalje, napominje Pešić i dodaje da na najprometnijim raskrsnicama još traje specijalna saobraćajna akcija testiranja vozača na alkohol.

Ovih dana na meti saobraćajne policije su vozači i suvozači. Pojačane kontrole pokazuju da najmanje 30 odsto nema naviku da veže siguronosni pojas.

U razvijenim zemljama broj ljudi koji ne vezuje pojas je oko pet odsto. Ipak, u tom malom broju vozača leži 50 odsto problema u saobraćaju. Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da u odnosnu na prošlu godinu broj prekršaja nije porastao, ali i dalje 98 odsto suvozača, kako na prednjem tako i na zadnjem sedištu, ne koristi pojas. Tokom akcije i oni se upozoravaju da pravilno koriste sigurnosni pojas.

Prilikom prevrtanja vozila nevezan putnik sa zadnjeg sedišta ugržava sve u vozilu, jer se njegovo telo nekontrolisano kreće po unutrašnjem prostoru vozila, napominje Pešić. On dodaje da je velika zabluda i da pojas spasava pri velikim brzinama. Kako ističe, njegov učinak najbolji je baš u gradu pri manjim brzinama kretanja.

Skrećemo pažnju vozačima da demontaža pojaseva na zadnjem sedištu vozila predstavlja neovlašćenu prepravku auta i da se takvo vozilo smatra tehnički neispravnim, što se takođe kažnjava.

U saobraćajnoj policiji ističu da je na niškim ulicama i dalje u toku testiranje vozača na alkohol, kao i da se pored kontrole vezivanja pojaseva, proverava i brzina , tehnička ispravnost vozila, kao i urednost dokumenata.

 

 

Povezane vesti