018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nacrt potkopava medijske reforme

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima neprihvatljiv je za Asocijaciju medija jer su Ministarstvo kulture i radna grupa odstupili od Medijske strategije.

UO Asocijacije medija ukazuje da su, posle javne rasprave izmenama teksta u protekla dva meseca, ozbiljno dovedeni u pitanje projektno finansiranje medija, privatizacija svih državnih medija, uključujući i Tanjug, i propisane znatno restriktivnije odredbe o registru i objedinjivanju medija, suprotne opštim principima konkurencije i evropskoj praksi.

Ovakvim postupanjem, promenama i izostavljanjem delova teksta, odbacivanjem stavova i predloga Asocijacije medija, dodatno se ugrožava i odlaže donošenje novog Zakona o informisanju i medijima, dok se potencijalnim pomerajanjem rokova za prelazak na projektno finansiranje od 1.januara 2014. i privatizaciju državnih medija do kraja naredne godine, potkopava čitav koncept medijskih reformi u Srbiji.

Upravni odbor Asocijacije medija u saopštenju upozorava da bi to, u uslovima teške ekonomske krize, proizvelo pogubne posledice u čitavom medijskom sektoru, posebno u štampanim medijima.

Posle ovakvih promena teksta, Nacrt zakona, prema stavu Upravnog odbora Asocijacije medija, ne uvažava savremene tokove i trendove u medijskoj industriji, niti evropsku praksu u ovoj oblasti.

Nacrt zakona ne uvažava ni potrebu podsticanja razvoja i konvergencije u oblasti medijske industrije, veæ u najvećem delu predstavlja apsolutnu degradaciju medijske industrije, posebno novinskih izdavača.

Upravni odbor Asocijacije medija zato insistira da Ministarstvo kulture i njegova radna grupa hitno izmene Nacrt zakona, uvažavanjem zahteva novinskih izdavača i medijske zajednice u celini i time spreče dalje odstupanje od evropskih principa i standarda u ovoj oblasti za koje se deklarativno zalažu.

Situacija u medijskoj sferi može se menjati najbolje isključivo sistemskim rešenjima, kroz uvažavanje evropske i svetske prakse i usvajanje razvojno orijentisanih zakona, koji bi trebalo da pruže snažnu podršku razvoju medija, u okviru jasnog normativnog okruženja.

Povodom predloženih rešenja koja predstavljaju degradaciju novinskog izdavaštva, Upravni odbor Asocijacije medija hitno će se obratititi predsedniku Srbije, Vladi, resornom ministru, Skupštini Srbije i svim poslaničkim grupama, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Misiji OEBS u Srbiji, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Evropskoj asocijaciji novinskih izdavaèa, čiji je kolektivni član.

Izvor: UNS, B92, Fonet

Povezane vesti