018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nacionalna strategija za mlade i trogodišni Akcioni plan (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Smanjenje nezaposlenosti, bolje obrazovanje, zdravlje i bezbednost srpske omladine deo su Nacionalne strategije za mlade koja će vaziti do 2025 godine, rekao je na raspravi o ovom nacrtnom dokumentu u Nišu, državni sekretar Nenad Borovčanin. Vlada Srbije bi ovu Strategiju trebalo da usvoji do kraja godine a njena realizacija zavisiće od lokalnih i akcionih planova koji se uporedo pripremaju u svim gradovima.

Nacionalna strategija za mlade i trogodišni Akcioni plan za njeno sprovođenje ističu krajem godine. Zbog toga je Ministarstvo omladine i sporta počelo izradu nove  Strategije koja će važiti narednih 10 godina. Prioriteti ovog dokumenta iskazani su u osam oblasti a odnose se na razvijanje potencijala mladih u našoj zemlji, kaže državni sekretar Nenad Borovčanin.

Pored zapošljavanja mladih, Nacionlna strategija obuhvataće i mere za bolje obrazovanje, razvijanje potencijala mladih kao i zdravlje i bezbednost srpske omladine. Realizacija svih ciljeva zavisiće od primene lokalnih strategija. Grad Niš je pripremio svoju Strategiju za mlade, kaže gradski većnik Milan Pešić.

O Nacionlnoj strategiji mladi od 15 do 30 godina govoriće u 14 gradova Srbije do 20. oktobra. Posle toga njihovi predlozi biće uključeni u novi radni Nacrt. Tokom novembra biće organizovane javne rasprave, dok bi do kraja godine Vlada trebalo da usvoji ovaj dokument.