018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na upitnik LAF-a odgovorilo oko 200 od 530 niških funkcionera (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od 530 niška funkcionera njih oko 200 je popunilo na anketne upitnike Lokalnog antikorupcijskog foruma kojima se proverava broj i sadržaj njihovih funkcija, ovlašćenja i poslova, kao i vrednost zarada i imovine. Ipak, saglasnost da se ti podaci javno objave dalo je njih 85, a ovi podaci govore da veliki broj funkcionera u Nišu ne učestvuje u borbi protiv korupcije, kažu iz LAF-a.
Lokalni antikorupcijski forum poslao je upitnike na 530 adresa niških funkcionera. Ipak, manje od polovine njih je tražene informacije i prosledilo LAF-u, a bilo je i onih koji su nisu želeli da se ovi podaci i javno objave.
Među onima koji nisu odgovorili na upitnike je i gradonačelnik, četiri od devet gradskih većnika, dva od pet predsednika Gradskih opština, sedam poslanika iz Niša, rektor Univerziteta i deset od 13 dekana fakulteta. Iz Biroa za društvena istraživanja iz Beograda smatraju da neotkrivanje podataka o fuknkciji, ovlašćenju, poslovima, visini zarade i imovini od strane ljudi na važnim funkcijama su loš rezultat, a da su funkcioneri propustili priliku da pokažu svoju odgovornost.
Istraživanje se sprovodi u okviru projekta “Gradovi protiv kumulacije funkcija“ koji je počeo septembra prošle godine i predstavlja meru iz lokalnog plana za borbu protiv korupcije. Osim toga, biće i deo nacionalne strategije odnosno akcionog plana, kao i pilot za ostale gradove. Iz Laf-a kažu i da će rezultati istraživanja biti dostavljeni Skupštini Republike Srbije, vrhovima političkih stranaka i relevantnim institucijama.