018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na udaru trgovine ljudima neretko i omladina (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Osim trgovine drogom i oružjem, trgovina ljudima u svetu donosi najviše profita. U Srbiji je, prema poslednjim podacima, najčešći uzrok modernog ropstva radna eksploatacija, a tokom 11 godina, koliko kod nas postoji kao krivično delo trgovine ljudima, samo je jedna žrtva dobila naknadu štete.

Iza oglasa za dobro plaćen sezonski posao, koji podrazumeva atraktivan fizički izgled, obezbeđen stan i hranu, često se kriju moderni robovlasnici. U trenutku kada se teško dolazi do bilo kakvog radnog mesta, ovakve ponude mogu da odvedu u nepromišljenost.

Na udaru trgovaca ljudima neretko su i mladi. Najlakša meta su upravo oni koji dolaze iz nestabilnih sredina, upozoravaju psiholozi. Svedoci smo nedavnog uznemiravanja školaraca od strane nepoznatih muškaraca koji su im nudili slatkiše, kako bi ih namamili u svoj automobil. Sva je sreća da deca nisu pristala na te ponude.

U Evropskoj uniji je u poslednje dve godine procesiurano čak 8.000 slučajeva trgovine ljudima. U Srbiji je tokom više od decenije samo jedna žrtva obeštećena.

Žrtve trgovine ljudima su u 80% slučajeva žene, a najčešće je reč o seksualnoj eksploataciji. Osim toga, u trgovinu ljudima spada i prinudno prosjačenje, primoravanje na brak, ali i na obavljanje krivičnih dela, kao i trgovina organima.

 

 

Povezane vesti