018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na Svetski dan socijalne pravde mnogi na ivici egzistencije (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U svetu se obeležava Svetski dan socijalne pravde koji je posvećen borbi protiv siromaštva i stvaranju jednakih šansi za sve. Procenjuje se da je u Srbiji više od dva miliona građana siromašno ili na ivici siromaštva, što je oko četvrtina ukupnog broja stanovnika naše zemlje. Ništa bolja situacija nije ni u našem gradu, kaže gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović i dodaje da i gradskim i republičkim institucijama predstoji dug put kako bi se dostigao zadovoljavajući nivo socijalne pravde. Međutim, on ističe da uprkos kriznim vremenima, socijalne službe se trude da što većem broju građana izađu u susret.

Mirjana Stefanov samo je jedna od siromašnih građana Niša. Sa sinom invalidom živi u kućerku koji samo što se nije srušio. Zbog toga što je i sama, stara i bolesna, a mora i da brine o bolesnom detetu, kaže da nije u mogućnosti da radi, pa se oslanja na socijalnu pomoć i milostinju drugih.

Mirjanin slučaj nije usamljen, a svakim danom sve je više onih koji su na ivici egzistencije i traže pomoć. Gradski većnik zadužen sa socijalna pitanja Branislav Ranđelović kaže da je situacija u gradu, kada je reč o finansijama, teška, pa ne očekuje da će problem socijale biti skoro rešen. Međutim, on ističe da se nadležne službe trude da što većem broju ovakvih građana pomognu. Ipak, on smatra da je ključ u privrednom razvoju, jer veći broj radnih mesta znači i manje socijalnih slučajeva.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je ovaj datum danom socijalne pravde u novembru 2007. godine. Socijalna pravda se zasniva na principima unapređenja borbe protiv siromaštva, promociji prava na rad, jednakosti polova i ostvarivanju jednakih šansi za sve. Prema podacima brojnih nevladinih i humanitarnih organizacija u Srbiji su među najugroženijima stare osobe, žene, deca, Romi, osobe sa invaliditetom i izbeglice.

Povezane vesti