018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na području Nišavskog i Topličkog okruga potvrđeno 112 obolelih od malih boginja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Još traje epidemija morbila ili malih boginja u Nišu. U Institutu za javno zdravlje kazu da je od januara do sada na području Nišavskog i Topličkog okruga potvrđeno 112 obolelih od ove teške bolesti i da su u pitanju pacijenti koji nisu vakcinisani.
Od januara do sada sa simptomima malih boginja lekarima se javilo 209 lica. Ipak odjaveljna je u bolničkoj sredini u kojoj je zbog 25 potvrđenih slučajeva bila proglašena, podsećaju u Instititu za javno zdravlje.
Među obolelima najviše onih starosti od 20 do 40 godina. Obim obuhvata vakcinacije u Srbiji je poslednjih godina od 50 do 80 odsto populacije. Potrebno je 95 posto za sigurniji kolektivni imunitet. Vakcinacija sa jednom dozom je uvedena 1971 godine, a sa drugom 1991. Vakcina se prima u drugoj godini zivota, a druga pred polazak u školu. Ipak roditelji ne vakcinisu svoju decu.
U Insititutu za javno zdravlje podsećaju da su prvi simptomi malih boginja povišena temperatura i osip. On se javlja se iza ušiju, na licu, a potom po celom telu.