018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na listi globalne konkurentnosti Srbija na 101.mestu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Srbija je prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma na 101. mestu na listi globalne konkurentnosti koja obuhvata 148 zemalja. To je ista pozicija naše zemlje kao i 2013-te. Zbog toga će ekonomisti sledeće godine raditi na studiji koja će obuhvatati preporuke za unapređenje nacionalne konkuretnosti javnog i privatnog sektora i te mere predložiti Vladi Srbije, rekao je prof dr Bojan Krstić, povodom prezentacije rezultata petogodišnjeg istraživanja stručnjaka sa niškog Ekonoskog fakulteta.
Poslednjih nekoliko godina Srbija je najznačajniji pad zabeležila u oblastima infrastrukture, makroekonomskog okruženja i finansijskog tržišta, dok je umereni pad zabeležen kod efikasnosti tržišta rada i tehnološke osposobljenosti. To znači da je konkuretnost naše zemlje na vrlo niskom nivou, kaže prof dr Bojan Krstić.
Pored Srbije značajne padove na listi Svetskog ekonomskog foruma zabeležile su Albanija, Slovačka i Slovenija, dok su značajan napredak na listi ostvarile Hrvatska, Grčka, Makedonija i Crna Gora. Ekonomisti predlažu
Na projektu koji je trajao pet godina radilo je 25 profesora. Publikovano je osam tematskih zbornika i izdato 19 monografija na međuanrodnom nivou. Istraživanje je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.