018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na Krimu samoopredeljenje, Kosovo nije imalo referendum

Od:
Komentari: isključeni

MINHEN – Na Krimu je sproveden princip samoopredeljenja koji je utvrđen Poveljom UN, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući da na Kosovu nije bilo referenduma.
„Na Kosovu nikakvog referenduma nije bilo. Iako je (američki predsednik Barak) Obama nedavno rekao da je tamo sve idealno, da je bilo referenduma (…) Nije bilo tamo referenduma! Kao ni kod mnogih drugih. Nemačka se ujedinila bez referenduma, mi smo to aktivno podržavali“, rekao je Lavrov odgovarajući na pitanja učesnika Konferencije o bezbednosti u Minhenu.
Prema njegovim rečima, na Krimu je u najranijoj fazi krize „Desni sektor“ pokušao da se probije i zauzme administrativne zgrade, ali da to „narodne patrole“ nisu dopustile.
„Sproveli su referendum o nezavisnosti a zatim pokrenuli pitanje o prisajedinjenju Rusiji“, kazao je Lavrov.
Ruski ministar inostranih poslova je rekao da postoje međunarodni propisi koji se „ponekad različito tumače a razne aktivnosti dobijaju, povremeno, direktno suprotnu interpretaciju“.
„Na Krimu se desilo to što je predvidela Povelja UN – samoopredeljenje. U Povelji UN postoji nekoliko principa, i pravo naroda na samoopredeljenje je na ključnom mestu, a teritorijalnu celovitost i suverenitet obavezni su za uvažavanje“, rekao je Lavrov a prenosi TAS S.
Ruska agencija navodi da je posle tih reči šefa ruske diplomatiije u sali zavladala živost, a on je savetovao prisutnima da pažljivo pročitaju Povelju UN.
„Generalna skupština usvojila je deklaraciju u kojoj je razjasnila korelaciju temeljnih principa međunarodnog prava. Tamo je potvrđeno da su suverenitet i teritorijalna celovitost neprikosnoveni, da zemlje koje pretenduju da se njihov suverenitet uvažava, treba da uvažavaju prava naroda koji žive u tim državama. I da se ne dopusti sprečavanje prava na samoopredeljenju korišćenjem grube sile“, kazao je Lavrov.
Govoreći o Ukrajini, Lavrov je podsetio da je bio potpisan sporazum sa predsednikom Viktorom Janukovičem koji su potvrdili šefovi diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, a koji je predvideo formiranje vlade nacionalnog jedinstva.
Drugog dana, kako je rekao, napadnuta Janukovičeva rezidencija i zgrade vlade, a spaljene su zgrade i ljudi na trgu u Kijevu, Majdanu.
„Nestao je Janukovič, sada se može zauzeti vlast oružanim putem bez obaziranja na nacionalno jedinstvo? To je nedopustivo“, rekao je Lavrov i dodao da je vlada nacionalnog jedinstva trebalo da pripremi novi Ustav i na osnovu njega sprovesti izbora.
„Umesto toga (sadašnji ukrajinski premijer Arsenij) Jacenjuk je krenuo na Majdan, rekavši: „Čestitajte nam i ja vama čestitam – formirali smo vladu pobednika!“, rekao je šef ruske diplomatije.
Na kraju su gušili akcije protesta u oblastima na istoku Ukrajine, kazao je Lavrov.
„Ko je koga napao? Da li su Donjeck i Lugansk krenuli u napad na Kijev? Ne. Tamo je upućena vojna grupa i počeli su sa pokušajima uspostavljanja vlasti silom“, dodao je on.
Lavrov je prethodno u izlaganju na Minhenskoj konferenciji istakao da su događaji iz prethodne godine potvrdili ispravnost upozorenja Moskve na prisustvo dubokih i sistemskih problema u organizovanju evropske bezbednosti i međunarodnih odnosa u celini.
„Konstrukcija stabilnosti, zasnovana na Povelji UN i helsinškim principima, odavno je podrivena postupanjem SAD i njihovih saveznika u Jugoslaviji, koju su bombardovali, u Iraku, u Libiji, širenjem NATO-a na Istok, formiranjem novih linija podele“, rekao je šef ruske diplomatije podsećajući na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina u Minhenu pre osam godina.
Lavrov je to rekao reagujući na argumente njegovih kolega da se dogodilo iznenadno ubrzano rušenje višedecenijskog svetskog poretka.
„Projekat građenja „panevropske kuće“ nije uspeo upravo zato što se naši partneri na Zapadu nisu rukovodili interesima uvođenja otvorene bezbednosne strukture uz uzajamno uvažavanje interesa, već iluzijama i uverenjima pobednika u „hladnom ratu“, rekao je Lavrov.

Tanjug 07.02.2015 16:58
AP Photo/Matthias Schrader