018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na Filozofskom fakultetu zasedao Savet za štampu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Etička pravila kojih bi novinari trebalo da se pridržavaju i dalje se ne poštuju u dovoljnoj meri, i svedoci smo sve češćeg kršenja novinarskog kodeksa, zaključili su članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu. Ova komisija je danas javno zasedala na Filozofskom fakultetu u Nišu, a studenti i njihovi profesori su na konkretnim primerima videli kako se krše novinarska pravila i na koji način se to sankcioniše.

Preuzimanje tekstova drugih medija, koji se potom predstavljaju kao tekstovi redakcije koja ih je objavila kao svoje, predstavlja kršenje autorskih prava i izbegavanje finansijskih obaveza. Na ovo se najčešće žale redakcije Savetu za štampu.

Savetu za štampu žalbe stalno pristižu, a jedna od najnovijih je i ona koju je podnela Niška televizija protiv Gradskog portala 018, gde je problem nastao, zbog, doslovce prepisivanih tekstova bez navođenja izvora. S obzirom da se niko iz ovog portala nije oglasio, niti odazvao pozivima komisije, mediju je upućena i javna opomena. Ovo je jedan od koraka rešavanja problema, a prema  rečima Ivana Cvejića rezultati rada Komisije se svakodnevno vide.

Studenti Filozofskog fakulteta danas su imali priliku da budu deo javnog zasedanja Komisije za žalbe, da se upoznaju sa procesom razmatranja žalbi građana objavljenim u štampanim i onlajn medijima, te da na konkretnim primerima vide kako to funkcioniše.

Saradnja između Filozofskog fakulteta i Saveta će se nastaviti, a njen produkt, kako su se složili njihovi predstavnici, može biti samo boljitak za obe institucije i samu profesiju.

Povezane vesti