018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na depresiju treba na vreme reagovati (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od depresije u današnje vreme pati sve veći broj ljudi. Iako ovaj problem mnogi najčešće vezuju za praznike, smatrajući da je tada najpodložniji period za pojavu depresije, psiholozi kažu da nije baš tako. Takođe ističu da je veoma važno na vreme prepoznati simptome i potražiti pomoć.
Istraživanja pokazuju da oko 350 miliona ljudi u svetu pati od depresije. Ovaj problem je sve učestaliji, a treba razlikovati, prema rečima psihologa, depresivnu reakciju i poremećaj, te u skladu sa tim i primeniti terapiju.
Međutim, simptomi depresije nisu uvek lako vidljivi, a možemo ih primetiti ili sami ili nam na to može skrenuti pažnju neko iz naše okoline.
Depresija u nekim slučajevima može doći do onog najgoreg stadijuma, do oduzimanja sopstvenog života. Neretko neki smatraju da period praznika može dodatno uticati na ovakvo ponašanje. Međutim, kaže Nerubacki, praznici često kod mnogih deluju suprotno.
Osobe koje razmišljaju o samoubistvu neretko pokazuju promene u ponašanju, koje je neophodno primetiti i na koje treba reagovati. Mnoge od njih manje brinu o svom fizičkom izgledu, a takođe i često pričaju o svojim problemima, pa i o samoubistvu. Česta rečenica koju osoba izgovara je da ’’ne može više’’, a sve to trebalo da se shvati kao poziv za pomoć, kaže Nerubacki. Ako se bilo koji od ovih simptoma primeti, kako kaže, treba što pre reagovati i najpre pomoći osobi razgovorom, kako bi ona osetila da nije usamljena.

Povezane vesti