018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Na Danima banice preko 210 takmičara (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Tradicionalni Dani banice se završavaju danas u parku Vrelo u Beloj Palanci. Prema rečima organizatora, ova manifestacija koja se održava već 10-tu godinu zaredom, obeležilo je 210 takmičara u pravljenju specijaliteta jugoistoka Srbije i rekordan broj posetilaca, 18 hiljada, iz cele zemlje i regiona.
Deseta gastro – turistička manifestacija Dani banice bila je u znaku ukusa raznih vrsta pita, od sukanih do gužvanih, slatkih , slanih i integralnih. Više od 200 domaćica i domaćina iz Srbije, Makedonije i Bugarske se nadmetalo u umeću pripreme najbolje gibanice, a najkreativniji su i nagrađeni.
Promoter Dana banice i ove godine je kuvar Lepi Brka, koji vodi dečije radionice za izradu banice. Kako kaze, svi vole da je jedu pa I on.
Ovogodišnje „Dane banice“ obeležilo je i otkrivanje biste “Domaćica sa banicom” u centru Palanke, dečija olimpijada, bogat kulturno umetnički program. Cilj manifestacije – afirmacija gibanice kao brend jugoistočnog kraja je ispunjen, kažu organizatori.
Pored predstavljanja banice, belopalanačke paprike vrtke i tradicionalnih srpskih jela, posetioci su mogli da uživaju i u specijalitetima iz Bugarske, Japana, Kine, Gane, Meksika, Rumunije i Hrvatske. Poslužena je i „džinovska banica“ po kojoj je ova varošica poznata i van granica Srbije.