018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

MUP: Osumnjičeni za napad u Parizu registrovan u Preševu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Jedan od osumnjičenih terorista, A.A, za koje se interesuju francuske bezbednosne službe, registrovan je na graničnom prelazu Preševo 7. oktobra ove godine gde je formalno zatražio azil, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u.
Proverama je utvrđeno da se njegovi podaci poklapaju sa podacima osobe koja je 3. oktobra identifikovana u Grčkoj.
Za tim licem nije bila raspisana Interpolova poternica.
MUP Srbije nastavlja saradnju sa bezbednosnim službama Francuske, dodaju u MUP-u.
Grčke vlasti su u subotu saopštile da je vlasnik sirijskog pasoša nađenog uz telo bombaša samoubica u Parizu, prošao kroz Grčku u oktobru.
„Vlasnik tog pasoša je 3. oktobra prošao preko ostrva Leros gde je identifikovan po propisima EU“, izjavio je ministar za zaštitu građana Nikos Toskas, a preneo Rojters.
On je, kako je rečeno, u Grčku stigao brodom iz Turske sa grupom od oko 70 izbeglica.
Beogradski dnevnik „Blic“ u svom današnjem izdanju piše da se radi o Ahmedu Almuhamedu i na naslovnoj strani objavljuje snimak stranice njegovog pasoša sa ličnim podacima i fotografijom.
„Na osnovu tog pasoša, francuske službe bezbednosti zatražile su pomoć od kolega iz Srbije, jer znaju da naše službe registruju sve migrante koji uđu u Srbiju i imaju najkompletniju bazu podataka o migrantima na balkanskoj ruti“, piše „Blic“.
List, takođe, navodi da je Almuhamed na teritoriju Srbije ušao 7. oktobra preko Miratovca, kod Preševa, iz Makedonije.
On je, kako piše „Blic“, prošao kontradiverzionu proveru, pa se pouzdano zna da tokom kratkog proputovanja kroz Srbiju nije bio naoružan.
Hrvatski MUP je potvrdio da je jedan od osumnjičenih terorista prošao 8. oktobra kroz izbeglički prihvatni centar u Opatovcu.
„Na traženje Francuske obavili smo provere i utvrdili da je osoba iz njihovog upita prošla 8. oktobra registraciju u prihvatnom centru u Opatovcu. Bezbednosnim proverama je potvrđeno da se osoba nije nalazila u operativnim evidencijama niti je imala međunarodnu potragu“, izjavila je za Hinu portparol MUP-a Helena Biočić.
Prema njenim rečima, da je osumnjičena osoba bila u bilo kakvim evidencijama i označena kao potencijalno opasna, bila bi privedena u zemljama kroz koje je prošla pre Hrvatske, dakle, u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, ili u onim nakon izlaska iz Hrvatske – u Mađarskoj i Austriji.
„Poenta je da je ta osoba u Hrvatskoj prošla registraciju i nastavila svoje putovanje dalje prema zemljama Šengena, dakle otišla je iz Opatovca u Mađarsku“, istakla je Biočić.
U austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova, međutim, nisu mogli da potvrde da je osumnjičeni terorista prešao i preko teritorije te zemlje.
Rojters je danas javio, pozivajući se na izvore grčke vlade, da je verovatno još jedan od napadača do zapadne Evrope stigao preko Grčke.
Agencija je, takođe, prenela da postoji mogućnost da je nađeni pasoš bio kupljen, ukraden ili falsifikovan.
Grčka agencija ANA je, međutim, javila je da je na Lerosu bio identifikovan samo jedan od ubijenih terorista.
Prema izvorima te agencije u grčkom Ministarstvu za javni red, nađeni pasoš osumnjičenog teroriste nije falsifikat.

Tanjug 15 Novembar 2015 17:10
Foto Tanjug, video/ arhiva