018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Multimedijalna izložba „San“ (VIDEO)

Multimedijalnom izložbom “San” poznatog beogradskog umetnika Čedomira Vasića, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu nastavlja obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Izložba će biti otvorena u petak, 4. oktobra, u 19 sati, a postavka će moći da se vidi u Galeriji “Srbija” do 1.novembra.

Usnula vizija Hristovog monograma ili svetlost krsta sa natpisom “U ovom znaku ćeš pobediti” bili su, po legendi, znak Konstantinu koji put treba da sledi. Istorijske činjenice kažu da je nakon tog sna Konstantin u Rimu na Milvijskom mostu izvojevao pobedu, postao vladar zapadnog dela Rimskog carstva, a u znak zahvalnosti za “božansku naklonost” februara 313. godine doneo je akt o toleranciji među religijama. Multimedijalna Izložba “San” Čedomora Vasića inspirisana je ovim snom.

U idejnom i tematskom smislu , izložba “ San” Čedomira Vasića nastavak je istraživanja i preispitivanja istorijskih događaja započetih ciklusom “Klijina bašta” 1992.godine. U tom kontekstu, umetnik nudi sistem poruka u čijem središtu je ideja da ništa ne treba posmatrati jednoznačno.

Izložba će svečano biti otvorena u petak, 4.oktobra, u 19 sati u Galeriji “Srbija”, a trajaće do 1. novembra.

Povezane vesti