018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mršava trpeza za predstojeći slavski period (VIDEO)

Komentari: isključeni

Kućni budžeti su sve tanji, a cene sve veće. U malim prodavnicama se najčešće troši oko 200, a u većim marketima do 500 dinara dnevno za osnovne životne namirnice, pokazuju statistički podaci.

Kako kupovna moć iz meseca u mesec pada, Nišlije pazare samo najneophodnije, a za predstojeće slavske trpeze se snalaze na različite načine.

Promet u velikim trgovinama je desetkovan. Sadržaj „dnevne“ korpe godinama se ne menja. U njoj su najčešće hleb, mleko, jogurt, krompir. Samo u poslednjih godinu dana prodaja je smanjena za 10 odsto, kažu u Udruženju zaštite potrošača. Nišlije kako kažu pazare samo najneophodnije namirnice, a promet skoči samo uoči praznika i nakon primanja plata i penzija.

Za prosečnu platu, koja prema podacima Ministarstva trgovine iznosi oko 44.000 dinara, sve manje stvari može da se kupi. Situacija je utoliko lošija što mnogi zarađuju znatno manje od republičkog proseka. Tročlano domaćinstvo raspolaže sa 55.000 dinara i u startu mu nedostaje oko 10.000 dinara da podmiri osnovne izdatke za hranu i komunalije.

Umesto jednom nedeljno, građani u velike kupovine kreću jednom mesečno. U lokalnim prodavnicama, na komšijsko poverenje, kupuju „na crtu“. O obnovi odeće i obuće, radnici sa minimalnom platom ni ne razmišljaju. Potrošnju struje, grejanja, telefoniranja svode na minimum, ali uprkos štednji, oni nisu u situaciji da na vreme izmiruju komunalne obaveze.

Povezane vesti