018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Mraz može smanjiti prinose voća (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Postoji opasnost da prinosi voća budu smanjeni jer zbog visokih temperatura za ovo doba godine vegetacija ne miruje, pa bi mraz mogao da je uništi, kažu u Upravi za poljoprivredu i razvoj sela. Voće bi moglo da sačuva krečenje stabala, ali i kasnija rezidba.

Ovogodišnji prinos voća mogao bi da bude znatno manji zbog temperatura koje su iznad proseka za zimu. Pojedine kulture kao što su breskva i rana trešnja su počele da cvetaju, a ukoliko se nastavi ovako toplo vreme to će se, prirodno, desiti i sa ostalim voćem. Na vegetaciju koja ne miruje mraz će uticati veoma loše.

Mraz može biti poguban i za stabla, s obzirom da nisu u stanju mirovanja i da su puna vode. Ono što voćari mogu da preduzmu je krečenje.

Vremenski uslovi ne pogoduju ni ostalim kulturama. Usevi će naročito osetiti nedostatak padavina, dodaju u Upravi za poljoprivredu. Postepeno zahlađenje i više padavina bi pogodovalo poljoprivrednim kulturama, a u Upravi za poljoprivredu savetuju đubrenje bogatije azotom i kasniju rezidbu voća.

Povezane vesti